Voor de tweede maal werd de jaarlijkse barbecue van de club, de CBBQ, gehouden bij de familie Blaauboer aan de Spoorsingel 2 te Anna Paulowna. Maar deze keer was het toch anders, want nu vond het evenement in ONZE tuin en schuur plaats. Dit vraagt om een korte toelichting: 5 jaar geleden organiseerden wij, Arjen en Carmen, dan wel de CBBQ, maar waren het Arjens’ ouders die hun “landgoed” openstelden voor de CB’s en hun berijders/-sters. Dat werd een dag waar wij nog steeds met plezier aan terugdenken. Buren en familie herinneren zich Maarten nog wel die wat rubber achterliet op de oprit…

Sinds mei 2006 zijn wij zelf de bewoners van dit prachtige plekje, dat een flinke metamorfose heeft ondergaan. Want konden destijds alle motoren op het eigen erf worden geparkeerd, de 300 m2 bestrating heeft vorig jaar juni plaatsgemaakt voor een florerende tuin met terras en vijver. Dus werden – met goedvinden – de opritten van de wederzijdse buren, de stoep en de openbare weg gebruikt voor het stallen van auto’s en motorfietsen. Auto’s ja, want de weersvoorspellingen waren, helaas traditioneel voor 2007, weer niet geweldig. Voorzitter Maarten had dan ook een e-mail rondgestuurd met de mededeling dat de CBBQ in ieder geval doorging, de toertocht alleen zou worden verreden bij goed weer en eenieder zelf maar moest bepalen met welk vervoermiddel hij/zij naar Anna Paulowna zou afreizen. Want volgens Piet P., Helga van L., Reinier van den B., Jan V. (Noord-Holland specialist) en al die andere weervoorspellers zou de dag in vette mineur eindigen met zware regen- en onweersbuien.

Daar was ’s morgens nog niets van te merken: de dag ging stralend van start. Dus begon ondergetekende om 7.45 uur (je moet er wat voor over hebben) met het ruim maken van de schuur, het bij elkaar zoeken van tuin-, klap- en andere stoelen, het in elkaar zetten van tuintafels, het afbakken van stokbroden etc.etc. etc. Tegen 11.00 uur bood de oprit een tuinfeestelijke aanblik, was de heftafel in het motorhok klaar om als feestbuffet ingericht te worden (hoewel het blauwe dekzeil iemand de opmerking ontlokte “hoe lang staat die al opgebaard?”), het gebak aangesneden en het koffiezetapparaat en de thermoskannen startklaar. De zwarte en rood/witte CB’s stonden uitnodigend voor de deur en de vlag hing uit. We besloten er zelf eens lekker bij te gaan zitten, kopje koffie, tijdschrift, in het zonnetje, laat de gasten maar komen!
Om 12.00 uur arriveerde de Toyota Avensis met Eric en Silvia uit Almere. Even bijpraten voor de hele groep er zou zijn. Die druppelde gestaag binnen. Daar waren de eerste twee motoren: Meanda op de Honda CB-1 en oud-CB-rijder André met de X-11. Ongetwijfeld de winnaars van de trofee voor minst gereden kilometers van vandaag: zij wonen nl. ook in Anna Paulowna (en voor de CBBQ in Vlaardingen in 2006 hadden wij elkaar nog nooit gezien…). Die waren wel aan koffie toe!

Ed, vriendin Nipha en hun dochterje Lisanne kwamen met een Peugeot 306 Break. De volgende motoren en hun berijders meldden zich: CB-rijder Oscar die deze keer de BMW allroad 1200 had gepakt en broer Remco op de TDM. U weet, de Superfour club is tolerant. Tiny (van Oscar) kwam met de Audi A4, maar had wel haar motorkleding mee. Twee voor ons onbekenden meldden zich: Niels en Alex met ieder een prachtige X4. U weet, de Superfour club verwelkomt ook introducés. Voor hen begon de dag helaas niet al te leuk: Alex trok de Honda onderuit op de boulevard van Egmond aan Zee, wat helaas veel schade opleverde. Dan gaat een bak koffie met een flinke punt gebak er zeker in…
Hoera, een CB1300! Ben had de lange reis uit Almelo gemaakt en schoof aan. Maar waar bleef onze voorzitter? Die zou hier immers op tijd zijn om de meute toe te spreken? Daar belt Coen: “We zitten op de A7, we zijn er zo”. Nou, ze reden die A7 kennelijk net op, want dat duurde nog een halfuurtje, rond 14.00 uur parkeerde Maarten de Honda…Accord, deze keer, met meerijders Coen en “vaste introducé” (Kawasaki)Ted. CB1000-rijder Hans had vanwege zijn werk helaas moeten afzeggen. Het zal u duidelijk zijn: het was een bonte verzameling voertuigen, daar aan de Spoorsingel. Vier auto’s van evenzoveel verschillende merken, allerlei Honda’s: X-11, CB1000, CB-1, CB1300, X-4, een Yamaha en een BMW (beide motoren). Hoezo, Superfour clubmeeting?
Hoewel het weer aan het veranderen was – grote wolken pakten zich samen – besloten we het erop te wagen en om 14.15 uur op pad te gaan. X-4 rijders Alex en Niels besloten toch naar huis te rijden, de lol was er af na de crash.
Met een groepje van zeven motoren en acht personen ging het langs de mooiste weggetjes en wegen van Noord-Holland Noord (zoals de Ruigeweg, Grote Sloot, Westfriesedijk) via Oudesluis, Schagerbrug, Sint Maartensbrug en Sint Maarten(was Maarten er toch bij), Krabbendam, Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Kalverdijk, Dirkshorn, Waarland, Heerhugowaard De Noord, Heerhugowaard, Oterleek, Rustenburg, Wogmeer, Spierdijk, Bobeldijk, Zuidermeer, Spanbroek, Terdiek, Nieuwe Niedorp, ’t Veld en Haringhuizen weer richting Anna Paulowna. Allerlei evenementen en wegafsluitingen die daarmee te maken hadden, konden we vermijden, maar die in Haringhuizen verraste ons dan toch. Dus de allerlaatste kilometers via de kortste weg. Geen verkeerd idee (de tocht bleek ca. 113 kilometer lang), mede met het oog op het weer.

Om 16.40 uur reden we de Spoorsingel op, waar de autotoeristen zich ook weer verzamelden. Maarten, Coen en Ted hadden het Automuseum in Schagen bezocht, Eric, Silvia, Ed en Nipha waren naar zee geweest en bleken hun eigen eten te hebben meegenomen: verse mosselen. Die zij graag doneerden aan Nipha.
De heftafel werd gevuld met frisdranken, stokbrood, en salades, sauzen en andere heerlijkheden van onze prijswinnende slager Niek. Eric ontfermde zich over de ananassen en meloenen om een heerlijke fruitsalade te maken. Al gauw lagen de sateetjes, spiesen en ander sappig vlees te sissen en bakken op de barbecue. Buiten was het goed toeven. Twee keer werden tafels en stoelen de schuur in gedragen, maar meestal niet voor lang, want de meeste regen is (zoals gewoonlijk, blijkt uit de landelijke neerslagcijfers) aan Anna Paulowna voorbijgegaan…
Wat ook aan Anna Paulowna voorbijging, was het motorblokgooien. Vrijdag kwam een enorme, vrijwel lege truck van DHL, die amper de draai de Spoorsingel op kon maken, een pallet afleveren. Dat hadden ze donderdag al willen doen, maar de familie Blaauboer was naar het werk. Op het meldingsbriefje stond “een pallet” van Prins Motoren. Geen idee wat dat kon zijn, we hadden niets besteld. Een uitstapje via Google leverde een bedrijf op in Maasdijk en een telefoontje naar dat bedrijf het verzonden artikel: een motorblok, “voor motorblokgooien of zo”. Het kwartje was gevallen. Het motorblok niet: toen de tuin werd ingericht en aangeplant, is de jeu de boules baan uiteindelijk toch geschrapt. Het blok is tijdens de CBBQ een paar keer op de foto gegaan en vervolgens in de kattenbak van Maartens’ Honda gezet. Daarom was de auto toch mee, Maarten?

Om een uur of halfacht kon de barbecue uit en kwam het toetje door: ijs, met of zonder slagroom, en fruit. Ook was er Coen met slagroom en koffie, met de laatste stukken taart voor de liefhebbers (en die waren er!).
Ben, de overduidelijke winnaar van de langst gereden afstand, was de eerste die de thuisreis aanvaardde (220 kilometer terug naar Almelo in zijn eentje). Leuk dat hij er weer bij was. Kersvers lid van de Superfourclub en al aan twee evenementen deelgenomen.
In groepjes vertrokken ook de anderen. Het was een prachtige dag geweest, met dank aan de deelnemers, de ons gunstig gezinde weergoden. Hopelijk komt er voor 2008 een vrijwilliger die ons een ander deel van Nederland wil laten zien?

Come ride & CBBQ met Carmen & Arjen… misschien weer tot over vijf jaar!