Voor de 2005 editie van de CBBQ was Noord-Holland opnieuw het “strijd”toneel. Oscar en Tinie van de Nooij hadden voor hun verhuizing naar Zuidoost Beemster (bij Purmerend) al aangekondigd de Big One club in huis en tuin uit te nodigen zodra zij gesettled zouden zijn. Deze uitnodiging werd door het bestuur natuurlijk graag aangenomen. Want de Noordhollandse inpolderingen Beemster, Purmer en  Schermer die tussen 1608 en 1643 tot stand zijn gekomen onder de befaamde bouwmneester Leeghwater (hoe toepasselijk kan een naam zijn!) zijn de bakermat geweest van de grootschalige Nederlandse waterwerken. En vormen een schitterend toergebied! Kijk voor meer informatie over Leeghwater en zijn werk eens op de website van Museum In ’t Houten Huis/Museum Schermerland).

De Purmerenderweg 142 heeft, zoals vrijwel alle huizen aan deze schilderachtige weg van Zuidoost Schermer naar Purmerend, een eigen waterwerk: via de brug bereik je het landgoed Van de Nooij. Op pad en brug en boven aan de weg konden de motoren worden gestald. Ondanks de opvallende gele CB van Eric en de rood/witte van Oscar die toch een duidelijke indicatie van de CBBQ-locatie waren, reden Arjen en ik te ver door, gefocust als we waren op hotel De Nieuwe Tuinbouw.

Het eerste wat je zag als je de poort betrad, was de fantastische tuin met vijver, terrassen, speeltuin voor Luca, tuinhuis, fruitbomen en bloemen, veel bloemen. Een rondje tuin met de trotse heer of vrouw des huizes was dan ook een “must”.

Op het terras onder de appelboom stond de koffie met zelfgebakken cake al klaar. Door onduidelijkheid over de aanvangstijd van de toertocht (niet iedereen had bericht ontvangen dat deze vervroegd zou worden) werd de ontvangst met koffie wat langer dan voorzien, want Peter uit Brabant, die per ongeluk niet was geinformeerd, meldde zich keurig op de oude afgesproken tijd. Eerlijk gezegd vond ik (en ik was niet de enige) dat niet zo erg, want we zaten heerlijk onder die boom en bijpraten met de clubleden is altijd errug leuk.

Uiteindelijk was de groep compleet: CB-rijders Ed, Oscar & Tinie, Peter, Arthur, Michel, Eric en Arjen & Carmen, “semi-clubleden” Silvia met de rode Bandit en Ted met zijn Kawa, en introducees, broer Remco van de Nooij (gele TDM) en zwager John (blauwe Yamaha) met zijn vrouw.

“Wat doe jij nou achterop?!” vroeg Oscar, toen Arjen mijn rood/witte CB achter die van hem parkeerde. Tja, als Arjen’s Big One voor een nieuwe nokkenasketting in de werkplaats staat, zit er niets anders op dan achterop je eigen motor te klimmen. Hoewel zelf rijden natuuuuuuurlijk het mooiste blijft, zit ik wel vaker achterop: het is ten eerste gezellig en ten tweede, als je je soms niet tof voelt, is het heel  prettig.

Het eerste deel van de toertocht bracht ons bijna weer thuis, door wat wij “de achtertuin” noemen: ons eigen toergebied met al die typisch Noordhollandse dorpen en dorpjes zoals Graft, de Rijp, Rustenburg, Wogmeer, Bobeldijk, Berkhout, Middelie, Oosthuizen en Beets. De rijders die niet uit deze omgeving kwamen, moeten dit beslist net zo mooi hebben gevonden, als wij nog steeds vinden (want we komen er vaak). Het tweede deel ging het voor ons onbekendere deel van de droogmakerijen in en bracht ons uiteindelijk via o.a. Edam en Volendam in Katwoude, waar we afstapten bij een ambachtelijke ijsmakerij en uitspanning. We  streken neer op de groene weide met rode picknicktafels en klapstoelen, waar het bestuur ons trakteerde op een heerlijke ijscoupe. Dat ging er wel in na bijna 2 uur toeren!

De zon liet geheel verstek gaan, maar dat kon ons niet deren, want het bleef droog en de temperatuur was ideaal. We toerden langs Monnickendam en slingerend, hobbelend door het lintdorp Kwadijk en dan rijd je ineens weer de Purmerenderweg op en is de CBBQ nabij.

Voorzitter Maarten en Marjolein stonden ons al fotograferend op te wachten.. Zij waren met de auto naar Zuidoost Beemster afgereisd, omdat Marjolein net 2 dagen eerder een operatie had ondergaan, en vonden het erg jammer dat ze de toertocht hadden gemist. Goede reden om nog eens terug te komen naar Noord-Holland, heer en mevrouw Kraan! We hebben onderweg veel romantische hotelletjes en B&B’s gezien…..

Na wat gesleutel aan de onwillige barbecue en gasfles kon het feest beginnen. De lokale slager had weer bijzonder zijn/haar best gedaan en er kwam een gestage stroom van biefstukjes, karbonades, hamburgers, worstjes en stokjes sate en shaslick op gang, met daartussendoor salades en stokbroodjes kruidenboter. Hoewel de ijscoupes in Katwoude niet bepaald klein waren, werden ter afsluiting ook de bakken ijs flink aangesproken. Tenslotte een kopje koffie…… hehe…. en nu een tukje…. oh nee! Op de motor in de schemering terug naar huis. Zie je wel: er zitten echt voordelen aan achterop zitten!

Tinie en Oscar, namens de deelnemende leden en het bestuur van de CB1000 club heel hartelijk bedankt voor jullie hartelijke ontvangst. Het was weer een TOPdag.

Geachte lezer, nu denk je zelf beslist: die CBBQ 2006 editie zou ik ook wel willen organiseren, die wil ik niet missen! (Helaas en) Gelukkig hebben we hiervoor al een vrijwilligerspaar: Maarten en Marjolein hebben hun prachtige pand en pleintje in  Vlaardingen al ter beschikking gesteld.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat vooraanmeldingen voor 2007 van harte welkom zijn………….

Carmen Blaauboer